Експрезидентът на Франция Жак Ширак е приет в болница с белодробно възпаление
Експрезидентът на Франция Жак Ширак е приет в болница с белодробно възпаление / Guliver/Getty Images

Бившият президент на Франция Жак Ширак бе приет в болница в Париж с белодробно възпаление, съобщи семейството му, цитирано от Франс прес.

Ширак се върнал в Париж от Мароко, където е летувал със съпругата си Бернадет. Той е приет в болницата "Питие-Салпетриер" за лечение на белодробно възпаление и ще остане хоспитализиран в следващите няколко дни, съобщи съпругът на дъщеря му Клод Ширак - Фредерик Сала-Бару.

Близък до Ширак източник уточни, че 83-годишният бивш държавен глава е в съзнание.

Ширак бе известен десетилетия наред с желязното си здраве, но през септември 2005 г. получи инсулт, който силно се отрази на състоянието му.

След напускането на Елисейския дворец бившият президент от десницата е бил приеман в болница няколко пъти, включително за две седмици през декември м.г. за обща слабост.

Той също така тежко е преживял смъртта през април т.г. на голямата му дъщеря Лоранс, който дълго време е страдала от анорексия.

Жак Ширак е бил два мандата президент на Франция от 1995 до 2007 г., два пъти министър-председател и кмет на Париж в продължение на 18 години от 1977 до 1995 г.

По време на президентското му управление Франция отказа да участва във втората иракска война, задействана от президента Джордж Буш през 2003 г., и призна отговорността си в депортирането на евреите през Втората световна война, отбелязва АФП.

Източник: БТА