/ iStock/Getty Images
Трима души са леко ранени при мощна експлозия в химически завод в южния американски щат Тексас, предаде Франс прес.

Според очевидци, цитирани в американските медии, взривът е озарил небето над окръг Джеферсън, близо до границата с щата Луизиана, на 135 км източно от Хюстън тази нощ.
Пострадалите са откарани в болница. Засега не е ясна причината за взрива, изпотрошили прозорците на домове на километри от завода. Местната спасителна служба е обявила заради инцидента евакуация на всички хора в радиус от 800 м около завода. Намиращите се по-далече са били посъветвани да не излизат от домовете си, докато спасителните екипи не дойдат, за да им помогнат да напуснат района.
Компанията Ти Пи Си, собственик на завода, съобщи, че взривът е станал към 1 часа местно време (7 ч. по Гринуич). Компанията е задействала план за извънредни ситуации и е поискала съдействие от пожарникарите от два близки града.
Заводът на Ти Пи Си произвежда бутадиен - леснозапалим газ, използван в производството на синтетичен каучук, както и в смеси за нефтохимическата промишленост. Според сайта на компанията в завода работят над 200 души.
БТА