/ Istock
Най-малко 30 души загинаха при експлозия на метан (газ гризу) във въгледобивна мина в Иран, съобщи държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Злополуката е станала в източната иранска провинция Южен Хорасан, която граничи с Афганистан.

По време на взрива в мината в град Табас, на около 540 километра югоизточна от столицата Техеран, са работели 69 души. До момента е потвърдена смъртта на 30 миньори. 24 техни колеги са в неизвестност, а 17 са пострадали.

Иран е богат не само на петрол, но и на други полезни изкопаеми, отбелязва АП. Годишното потребление на въглища в страната възлиза на 3,5 милиона тона, но тя добива малко повече от половината от това количество. Останалите 1,7 милиона тона се внасят. Основен потребител на въглищата в Иран е стоманодобивният сектор.

Това не е първата злополука в иранска мина, посочва АП. За смъртните случаи често биват винени ниските стандарти за безопасност и лошото състояние на службите за медицинска помощ в миньорските райони.

През 2017 г. експлозия във въгледобивна мина в Иран причини смъртта на 42 души. Четири години по-рано 11 миньори загинаха при два отделни инцидента. Няколко злополуки през 2009 г. отнеха живота на 20 човека, припомня АП.
Николай Станоев/БТА