Експертна група предвижда три възможности за Ирак
Експертна група предвижда три възможности за Ирак / netinfo

Експертна група на Пентагона очерта три основни възможности за подобряване на ситуацията в Ирак - изтегляне, увеличаване на американския контингент или пък намаляване числеността на войските за сметка на по-продължителен престой, съобщава в. "Вашингтон пост".

Експертите вероятно ще препоръчат вариант, съчетаващ известно краткосрочно увеличаване на контингента и удължен срок за обучение на иракските сили, отбелязва изданието, цитирано от Ройтерс, като се позовава на източници от Пентагона.

Според тях групата стигнала до заключението, че няма достатъчно американски сили за увеличаване на контингента, а версията за бързо изтегляне била отхвърлена, защото щяла да тласне Ирак директно към гражданска война.

Пентагона се спрял на "хибридна версия", предвиждаща съкращаване на бойното американско присъствие, съчетано с по-продължително обучение на иракските сили. Според източниците на "Вашингтон пост" при смесения вариант броят на американските войници ще бъде краткосрочно увеличен с 20 000 до 30 000 души.