/ /iStock
Ръководителят на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Търнър заяви, че разполага с информация за сериозна заплаха за националната сигурност и призова правителството да разсекрети информацията, за да могат САЩ и техните съюзници да обсъдят открито как да реагират, предаде Асошиейтед прес. 

Търнър, който е конгресмен републиканец от щата Охайо, не даде подробности за заплахата в изявлението си, включително дали тя е нова.

По-рано Търнър изпрати имейл до членовете на Конгреса, в който се казваше, че неговата комисия спешно е получила класифицирана информация за "дестабилизиращ чуждестранен военен потенциал" и ги приканваше да дойдат в залата за обмен на секретна информация - зона с ограничен достъп в Конгреса, за да се запоазнаят с разузнавателните данни. Тогава той също не разкри подробности.

Изявлението на Търнър изглежда завари правителството на американския президент Джо Байдън неподготвено.

Съветникът на президента по националната сигурност на Джейк Съливан заяви на пресконференция в Белия дом, че така илиначе за утре е било предвидено да информира Търнър и други висши членове на комисиите по разузнаване на Конгреса, известни като "Бандата на осемте" (Gang of Eight, тя включва лидерите на парламентарните фракции на републиканците и на демократите в Сената и в Камарата, както и председателите и високопоставени членове на съответните комисии по разузнаването - бел. ред.). Съливан не разкри темата на срещата, нито предостави други подробности, свързани с изявлението на Търнър.

"Фокусиран съм върху срещата с него (Търнър - бел. ред.) и другите членове на Камарата на представителите от "Бандата на осемте", каза Съливан и допълни: "В момента не съм в състояние да кажа нищо повече от тази трибуна".

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза пред журналисти на Капитолия, че няма повод за тревога, посочи Ройтерс. "Владеем положението. Работим по въпроса и няма повод за тревога", отбеляза Джонсън.
Алексей Маргоевски/БТА