„Екологичен Армагедон" е неизбежен, предупреждават експерти
„Екологичен Армагедон" е неизбежен, предупреждават експерти / ThinkStock/Getty Images
Драстично намаляващият брой на насекомите ни обрича на неизбежен "екологичен Армагедон", предупреждават експерти, цитирани от в. "Дейли експрес".

Изследване, осъществено в Германия от британски и холандски специалисти и публикувано в списание PLOS One показва, че броят на летящите насекоми е намалял със 75 процента през последния четвърт век. За хората драстичното намаляване на насекомите може да има сериозни последствия.

Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.

"Фактът, че броят на летящите насекоми намалява драстично с подобни скоростни темпове, е алармиращ", казва ръководителят на изследването Ханс де Кроон от университета Радбауд в Холандия.

"Насекомите съставляват две трети от живите същества на Земята, но броят им намалява със страховити темпове. Хората са виновни за превръщането на огромни площи в негостоприемна обител за живот, с което сами се обричат на екологичен Армагедон. Ако продължаваме в същия дух, внуците ни ще наследят един дълбоко обеднял свят. Изгубим ли тези насекоми, всичко ще рухне", допълва професор Дейв Гулсън от университета на Съсекс, Великобритания.

Последиците от глобалното затопляне в снимки

За целите на изследването е анализиран броят на насекомите в 63 природни резервата след 1989 г.

Още по-шокиращ е фактът, че популациите им намаляват в добре менажирани и защитени зони, отбелязват изследователите. Специалистите допускат, че въпросните зони се явяват своеобразен "екологичен капан".

Светът има само 3 години да спре глобалното затопляне

Насекомите играят фундаментална роля за препитанието на човека, както като полинатори, така и като плячка за други животни.

Следващата цел на учените ще бъде да установят точната причина за драстичното намаляване на насекомите, както и дали това се случва и на други места по света. 
БТА