ЕК призова да не се пречи на делото в Либия с „импровизирани ходове”
ЕК призова да не се пречи на делото в Либия с „импровизирани ходове” / netinfo

Европейската комисия призова евродепутатите да не пречат с "импровизирани ходове" на разговорите между Европейския съюз и Либия за осъдените на смърт български медицински сестри, предаде Франс прес.

"Трябва много да се внимава да не се попречи на започнатите действия, да не бъде повлиян климатът на разговорите с Либия с импровизирани ходове", каза еврокомисарят за транспорта Жак Баро пред евродепутатите. Той направи изявление от името на ЕК.

"Става дума за много деликатно досие, което изисква от страна на ЕС дискретност, но без да се отстъпва от твърдостта по въпроса за необходимостта да се постигне освобождаване на българските медицински сестри и палестинския лекар, задържани от 1999 г. в Либия", уточни той. "Това обаче не означава либийските власти да забравят, че бъдещето на отношенията между Либия и ЕС зависи от решението на този проблем", продължи еврокомисарят.

Очаква се Европарламентът да приеме утре резолюция за петте българки и палестинеца, осъдени повторно на смърт на 19 декември в Либия по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на повече от 400 либийски деца в болницата в Бенгази.

Научната общност е на мнение, че причина за епидемията са хигиенните условия в либийските болници, напомня Франс прес.