Египет предлага трайно примирие в Ивицата Газа
Египет предлага трайно примирие в Ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Египет предлага трайно прекратяване на насилието в Ивицата Газа от 5 февруари, съобщи в Кайро представител на Демократичния фронт за освобождение на Палестина, без да уточни времетраенето на примирието, предаде АФП. Кайро, който играе ролята на посредник между Израел и ислямисткото движение Хамас и между враждуващите палестински фракции, предложи примирието да влезе в сила на 5 февруари, съобщи Салах Зайдан, член на политическото бюро на Демократичния фронт.

Споразумението ще включва "Израел и петте основни палестински фракции, а именно Фатах, Хамас, Ислямски джихад, Демократичния фрот и Народния фронт" за освобождение на Палестина, допълни той. "Споразумението, естествено, трябва да предвижда отваряне на пропускателните пунктове", допълни Зайдан.

Освен това Египет предлага да започне палестински национален диалог на 22 февруари в Кайро със създаване на комитети, които да обсъдят сформирането на правителство на "националния консенсус", провеждане едновременно президентски и парламентарни избори и реформиране на службите за сигурност.