ЕЦБ
ЕЦБ / iStock/Getty Images
Тя е застрашена в условията на разпространението на коронавируса
Управителният съвет на Европейската централна банка реши да задейства програма за изкупване на ценни книжа за 750 милиарда евро, за да подкрепи финансовата стабилност в условията на разпространението на новия коронавирус, предадоха агенциите.

"Управителният съвет (на ЕЦБ) реши да задейства нова временна програма за покупка на частни и държавни ценни книжа, за да противодейства на сериозните рискове за механизмите на парично-кредитната политика и перспективите в еврозоната, предизвикани от епидемията и бързото разпространение на коронавируса, (предизвикващ заболяването) COVID-19", се казва в текста на съобщението на ЕЦБ.

Азиатските фондови борси се сринаха след спада на Уолстрийт

Изкупуването на ценни книжа за сумата от 750 млрд. евро ще се осъществява до края на 2020 г. и "ще включва всички категории активи, попадащи в съществуващата програма за тяхното изкупуване", се отбелязва в изявлението на регулатора. ЕЦБ допълва, че приетата програма може да бъде прекратена във връзка с решение за завършване на кризисния етап от разпространението на новия коронавирус, но "във всеки случай (това няма да стане) по-рано от края на 2020 г."
 


След появата на съобщението на ЕЦБ нейният президент Кристин Лагард заяви в ранните часове на днешния ден, че банката възнамерява да използва всички инструменти, за да защити еврото, и допълни, че "няма лимити" за ангажимента на банката към единната валута.

"Извънредните времена изискват извънредни действия", написа тя в Туитър. "Няма лимити за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме целия потенциал на нашия инструментариум, в рамките на нашия мандат", добави Лагард. /ВС/
БТА