Маркъс Рашфорд
Маркъс Рашфорд / БГНЕС, архив
Британският премиер Борис Джонсън ще създаде фонд за социален патронаж за летния период за родители, изпитващи затруднения с изхранването на децата си в Англия, съобщи днес неговият говорител, цитиран от Ройтерс. Стъпката идва, след като премиерът беше изправен пред натиск да финансира допълнителни мерки за социално подпомагане в условията на кризата с коронавируса.

Футболният отбор "Манчестър юнайтед" и неговият играч Маркъс Рашфорд подеха кампания правителството да финансира осигуряването на безплатна храна за онези семейства, "който са на ръба на оцеляването", която изглежда е променила позицията на Джонсън.

Джонсън обяви създаването във Великобритания на комисия срещу расизма

Първоначално британските министри заявиха, че раздаваните от училищата ваучери за храна няма да се предоставят по време на дългата лятна ваканция, което накара 22-годишният футболен нападател да прегърне каузата и да разкрие как е разчитал на подобна подкрепа като дете.

Преди дебатите в парламента, и след като някои депутати от управляващата Консервативна партия призоваха за промяна, говорителят на премиера направи официално изявление относно инициативата.
 


"Предвид пандемията от коронавируса премиерът изцяло разбира, че децата и родителите са изправени пред безпрецедентна ситуация това лято. За да отговорим на това ще осигурим летен фонд за социален патронаж", допълни говорителят на премиера.

"Той ще осигури ваучери за храна, покриващи шестседмичния ваканционен период. Скоро ще предоставим по-подробна информация", заяви говорителят пред журналисти, като допълни, че мярката ще струва близо 120 млн. лири (150 млн. долара).
БТА