Джон Маккейн критикува планираните „козметични удари в Сирия
Джон Маккейн критикува планираните „козметични удари в Сирия / снимка: Gulliver/Getty Images

Американският сенатор Джон Маккейн разкритикува намерението на президента Барак Обама за предприемане на "ограничени" удари срещу Сирия, настоявайки отново за по-амбициозен военен ангажимент срещу режима на Башар Асад, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Явно е, че президентът иска нещо като козметични удари - да пусне няколко ракети и да каже: Ето, реагирахме", каза сенаторът за телевизия Ен Би Си.

"Става дума за същия президент, който преди две години казваше, че Башар Асад трябва да си отиде от властта. Същият президент, който твърдеше, че употребата на химическо оръжие е червена линия. Може би тази линия е била премината по някакъв невидим начин?", възкликна сенаторът.

Джон Маккейн, който се срещна с председателя на генералния щаб на свободната сирийска армия на сирийска територия през май, призовава от месеци за доставки на оръжие за бунтовниците и за създаване на забранена за полети зона в Сирия. "Знам, че на американците им омръзна от войните в Афганистан и Ирак, но смятам, че можем да спечелим, без да рискуваме нито един американски живот", добави сенаторът и предложи да бъдат бомбардирани шестте летища, използвани от армията на режима.

Белият дом ще се консултира по-късно днес с всички американски сенатори чрез видеоконферентна връзка. В консултациите ще участват държавният секретар Джон Кери, министърът на отбраната Чък Хейгъл, директорът на разузнаването Джеймс Клапър, президентският съветник по въпросите на националната сигурност Сюзън Райс и зам. председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили адмирал Джеймс Уинфелд, предаде Ройтерс.