/ БГНЕС
Британските вестници са намерили остроумни реакции на вчерашния успешен опит на премиера Борис Джонсън да прокара в парламента решението за бързи избори.

Със заглавие "Джингъл вот" (по аналогия с коледната песничка "Джингъл белс) многотиражният вестник "Метро" съобщава на първа страница, че на 12 декември, броени дни преди Рождество, ще има парламентарни избори - първият случай от сто години насам, когато през декември британците няма да се готвят за празника, а ще се занимават с политика.

Декемврийски избори във Великобритания – предизвикателствата на зимата
 

"Дейли мирър" напомня, че е време да се пълни пуйката и слага главата на Джонсън вместо глава на пернатото, което, опечено на фурна, е традиционно блюдо за рождественската трапеза. Според изданието избирателите ще имат възможност "да порежат" безразсъдния премиер.

Джонсън спечели одобрение в британския парламент за предсрочни избори
 

"Сън" подминава Коледата и изтъква: "Напускане на Нова година", като твърди, че сега Джонсън има мандат да осъществи Брекзит преди края на годината. Таблоидът провъзгласява, че 1 януари 2020 г. е "първият ден от остатъка на живота ни".

Корбин хареса идеята на Джонсън за предсрочни избори

избори Великобритания
БГНЕС

"Експрес" е подбрал снимка на Джонсън в Чърчилов стил и предрича, че 12 декември ще бъде денят, в който Великобритания ще гласува "веднъж и завинаги" да бъде осъществено напускането на ЕС. Таблоидът констатира, че лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин "се е огънал и е прекратил съпротивата".
 

"Таймс" е по-малко уверен в изхода от вота и посочва, че премиерът е заложил хазартно на избирателите да го подкрепят, за да изведе страната от ЕС. Аргументът на Джонсън, цитиран от изданието, е че отлагането на Брекзит "сериозно ще навреди на националните интереси".

ЕС одобри удължаването на Брекзит до 31 януари 2020 г.

Брекзит
iStock/Getty Images

"Дейли мейл" се придържа към по-зловещ тон с карикатура на първа страница, изобразяваща Джонсън като Дядо Коледа на шейна, теглена от елени, а отзад, стъпил на един от плазовете, се вози оцветеният в зелено Корбин (Гринч). Вестникът се съсредоточава върху заплахата, която либералдемократите и "Партията за Брекзит" представляват за консерваторите, и тръби: "Не оставяте Гринч да ви открадне Коледата" (намек за от популярната детска коледна приказка). "Дейли мейл" изразява обаче и оптимизъм по повод обещанието на премиера да подари на британците нов парламент за Рождество.
 

"Гардиън" подхожда по-сериозно към темата и над снимка на препълнената зала на Камарата на общините помества заглавие "Парламентът намери изход за изборите на 12 декември". Изданието подчертава, че тези избори ще бъдат най-непредвидими от поколения насам и че половината от лейбърстките депутати или са се въздържали, или не са участвали във вчерашния вот.

Брекзит
iStock/Getty Images

"Дейли телеграф" е подбрал снимка, на която Корбин и зад него членовете на неговия кабинет в сянка наподобяват диригент и хор на рождественски песни. Отдолу с сложено обикновеното заглавие "Коледни избори", а редовната карикатура на Мат (Матю Причард) намеква, че изборите ще засенчат сезона на благоволението между хората.
 

"Файненшъл таймс" определя предстоящите избори като средство за преодоляване на парализата около Брекзита. В заглавие деловото издание акцентира върху решението на Джонсън да повика обратно изгонените за неподчинение консервативни депутати.
 
БТА