Борис Джонсън
Борис Джонсън / БГНЕС
Британският премиер Борис Джонсън спечели предварително одобрение от парламента във Великобритания да бъдат произведени първите от почти столетие декемврийски избори, за да се излезе от задънената улица с Брекзит, предаде Ройтерс.

Днес, без гласуване, парламентът на Обединеното кралство одобри на второ четене внесения от Джонсън законопроект за свикване на предсрочни парламентарни избори на 12 декември. Това означава, че законопроектът разполага с подкрепата на категорично мнозинство и сега предстои последният етап от разглеждането му в парламента.

Корбин хареса идеята на Джонсън за предсрочни избори

По-късно тази вечер предстои гласуване на законопроекта в Камарата на общините на така нареченото трето четене, след което той ще отиде за разглеждане в Камарата на лордовете.
Джонсън, който беше обещал Великобритания да излезе от ЕС на 31 октомври, многократно искаше предсрочни избори, за да бъде сложен край на кошмарната по думите му парализа, която руши доверието на обществеността в политиците поради липсата на развръзка по въпроса с Брекзит.

Евросъюзът от своя страна даде трета отсрочка на Великобритания за напускането на съюза.

Ако изборите станат факт, те ще са първите коледни избори във Великобритания от 1923 г. и се очаква да бъдат доста непредсказуеми.

Според някои политици насрочването на избори толкова близо до Коледа може да подразни избирателите, а студеното зимно време и по-ранното стъмване през зимните месеци може да се окажат проблем за агитационната кампания и убеждаването на хората да отидат до урните.

ЕС одобри удължаването на Брекзит до 31 януари 2020 г.


Британските депутати все пак отхвърлиха предложението на опозиционните партии за предсрочни избори на 9 декември и подкрепиха предложената от правителството дата 12 декември, предаде АФП.

Текстът за свикването на тези избори, които биха били третите за четири години, беше приет с внушително мнозинство от 438 гласа в Камарата на общините при само 20 "против".,
БТА