Джими Картър издейства от Северна Корея освобождаването на американец
Джими Картър издейства от Северна Корея освобождаването на американец / Reuters

Бившият президент на САЩ Джими Картър, който пристигна в сряда на посещение в Северна Корея, издейства освобождаването на арестуван през януари тази година в комунистическата държава американски гражданин. Това съобщи говорителка на базирания в Атланта, щата Джорджия, център "Картър", цитирана от световните агенции. Картър и освободения американец вече са отпътували от Северна Корея с частен самолет.

30-годишният Айджалон Махли Гомес бе осъден през април от севернокорейски съд на 8 години затвор с полагане на каторжен труд по обвинения в опит за незаконно влизане в страната през границата с Китай. По молба на Картър севернокорейският държавен ръководител Ким Чен-ир е дал амнистия на Гомес.

Севернокорейската официална информационна агенция КЦТА предаде миналия месец, че задържаният американец е направил опит за самоубийство.

Джими Картър пристигна в Северна Корея като частно лице и не е придружаван от представители на правителството на президента Барак Обама. Картър е само със съпругата си.

Вчера бившият американски президент удължи престоя си в КНДР с един ден. Както изглежда, Картър е разчитал да се срещне лично с Ким Чен-ир, но това едва ли е станало, тъй като севернокорейския лидер неочаквано замина на посещение в Китай.

За сметка на това бившият президент на САЩ разговаря с втория човек в йерархията на режима - председателят на Постоянния комитет на севернокорейския парламент Ким Йон-нам, съобщава БТА. Той заявил пред Джими Картър, че КНДР е ангажирана с превръщането на Корейския полуостров в зона, свободна от ядрени оръжие, и че иска шестстранните преговори за ядрената й програма да бъдат възобновени.

Мисията на Картър в Северна Корея не е безпрецедентна. През август миналата година в Пхенян пристигна друг бивш президент, Бил Клинтън, който успя да издейства освобождаването на две американски журналистки, които също бяха осъдени за нелегално преминаване на границата.

Посещението на Картър в КНДР идва на фона на повишеното напрежение на Корейския полуостров след торпилирането на южнокорейски военен кораб през март тази година, за което Сеул обвини Пхенян.