/ БГНЕС
Двама загинали палестинци при сблъсъци с израелските сили, удари на израелската армия в Ивицата Газа в отговор на изстреляни по територията на Израел ракети: признаването на Ерусалим за столица на Израел от САЩ разпали вчера отново напрежението между израелци и палестинци, съобщи АФП.
 

Решението на Тръмп за Ерусалим предизвика безпокойство

ООН е "изключително обезпокоена от рисковете от ескалация на насилието", заяви специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай Младенов на извънредна среща на Съвета за сигурност в Ню Йорк.
 
Палестинците бяха призовани в Ерусалим, Западния бряг и Ивицата Газа на "ден на гнева", като на вчерашните протести бяха ранени десетки хора и двама загинаха при сблъсъци с израелската армия и полиция.
 
Решението за Ерусалим не съответства на резолюциите на ООН, заявиха няколко европейски страни

Вечерта армията съобщи, че е прехванала ракета, изстреляна от ивицата Газа, и отвърна с обстрел на военни обекти на ислямисткото движение Хамас в този палестински анклав. Равносметката: 14 ранени според палестинското министерство на здравеопазването в Газа.
 
След това армията съобщи за изстрелването на нова ракета, паднала в град Сдерот, но не уточни дали има жертви.
 
Ники Хейли: САЩ остават ангажирани в мирния процес в Близкия изток

Десетки хиляди хора протестираха в различни мюсюлмански и арабски страни срещу решението на Тръмп за Ерусалим. Тези демонстрации в палестинските територии и мюсюлманския свят засега не са масови, но събуждат притеснения сред международната общност, че Тръмп може да е отворил кутията на Пандора. Отхвърляйки "проповедите и уроците", постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли повтори, че Тръмп не е заел позиция за границите и увери, че САЩ са ангажирани с мирния процес.
 
Хамас призова за ново въстание срещу Израел заради намесата на Тръмп

Обръщайки гръб на десетилетна традиция в американската и международна дипломация, Тръмп обяви в сряда едностранно Ерусалим за столица на Израел и каза, че ще премести американското посолство от Тел Авив там.
 
Решение, което "не благоприятства перспективата за мир в региона" и "не съответства на резолюциите на Съвета за сигурност", заявиха вчера посланиците на Франция, Обединеното кралство, Италия, Швеция и Германия в ООН.
БТА