При израелски въздушен удар по автомобил близо до Рафах в южната част на Газа снощи бяха убити двама палестински журналисти, съобщиха здравната служба и журналистическият профсъюз в анклава, цитирани от Ройтерс.

Единият от убитите, Хамза ал Дахдух, е работил на свободна практика за "Ал Джазира" и е син на Уаел ал-Дахдух, който е главният кореспондент в Газа на базираната в Катар телевизия.

"Ал Джазира" осъди убийството на двамата журналисти и заяви, че става въпрос за умишлено нападение.

Каква ще бъде съдбата на ивицата Газа след края на войната

"Призоваваме Международния наказателен съд, правителствата и организациите за защита на правата на човека, както и ООН, да потърсят отговорност от Израел за неговите чудовищни престъпления и да изискат прекратяване на убийствата на журналисти", се казва в изявление на медията.

В изявление на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) се казва, че "служител на ЦАХАЛ е идентифицирал и поразил терорист, който управлявал летателен апарат, който представлявал заплаха за войските на ЦАХАЛ." "Наясно сме със съобщенията, че по време на удара двама други заподозрени, които са били в същото превозно средство като терориста, също са били поразени", се казва още в изявлението.

Нетаняху: Войната не трябва да спира, докато не бъдат постигнати 3 цели

В изявление от 16 декември, в отговор на смъртта на друг журналист от "Ал Джазира" в Газа, израелската армия заяви "ЦАХАЛ никога не са и никога няма умишлено да вземат на прицел журналисти".

Войната между Израел и "Хамас", която започна на 7 октомври, е смъртоносна за журналистите, коментира Ройтерс. Международният орган за наблюдение Комитет за защита на журналистите заяви, че до събота са били убити 77 журналисти и медийни работници - 70 палестинци, четирима израелци и трима ливанци.

Медийната служба на управляваното от "Хамас" правителство на Газа заяви, че с двата нови смъртни случая броят на журналистите, убити от началото на израелската офанзива, е достигнал до 109 души.

На кадри от видеоклип, публикуван в канал в "ЮТюб" (YouTube), свързан с "Ал Джазира", се вижда как Уаел ал Дахдух плаче до тялото на сина си и държи ръката му. По-късно, след погребението на сина му, той каза в телевизионно предаване, че журналистите в Газа ще продължат да вършат работата си.

"Целият свят трябва да види какво се случва тук", заяви той.

Израел ликвидира заместник-ръководителя на „Хамас“ в Бейрут

Уаел ал Дахдух е особено добре познат на зрителите в Близкия изток, след като по време на предаване на живо миналия месец той научи че съпругата му, друг негов син, дъщеря и внук са били убити при израелски въздушен удар.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че убийствата са "невъобразима трагедия" и че "дълбоко, дълбоко съжалява" за загубата на семейство Ал-Дахдух.
Владимир Арангелов/БТА