/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че иска да приеме имигранти отвсякъде, предадоха АФП и ДПА. Този коментар той направи на обща пресконференция с президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев след разговори между двамата в Белия дом.

Стотици протестираха в Ню Йорк срещу „расизма на Тръмп“ (СНИМКИ)

"Искаме те (имигрантите) да дойдат отвсякъде", заяви президентът, запитан за миграционната си политика. Това изявление дойде, след като наяве излязоха информации, че Тръмп използвал вулгарни думи по адрес на африкански страни и на Хаити в разговор за имиграцията миналата седмица в Белия дом, на който са присъствали американски конгресмени от Републиканската и Демократическата партия. Тръмп твърди, че не е казвал точно тези вулгарни думи, които бяха цитирани в медиите и които породиха критики по света.

Обвинения към Тръмп: Използвал вулгарен израз на среща за имиграцията
 

БГНЕС


След срещата с Назарбаев, американският президент нарече Казахстан ценен партньор в работа за денуклеаризация на Корейския полуостров, предаде ТАСС. Назарбаев пък предложи Северна Корея да последва примера на страната му по въпроса за ядреното разоръжаване.

Той припомни, че Казахстан навремето се е отказал от четвъртия в света ядрен арсенал и е затворил най-големия в света полигон за ядрени изпитания в Семипалатинск. Поради това Казахстан има моралното право да дава предложения в тази насока на ядрените страни, каза Назарбаев.

От ООН критикуваха Тръм, бил направил расистко изказване
 

БГНЕС


Той съобщи, че страната му е постигнала споразумение с редица американски компании на обща стойност 7,5 млрд. долара, в това число и договори за доставката на локомотиви и пътнически самолети. Те са от компаниите Дженеръл електрик и Боинг, предаде Ройтерс.

Подробности за договорите ще бъдат съобщени идната седмица, каза президентът на Казахстан.
БТА