Доклад на ФБР описва хакерските атаки на президентските избори в САЩ
Доклад на ФБР описва хакерските атаки на президентските избори в САЩ / Thinkstock/Getty Images

Кибератаките, чрез които се предполага, че Русия се е намесила в американските президентски избори, се основават на една често използвана техника, наричана фишинг, се казва в съвместен доклад на ФБР и на министерството за вътрешната сигурност на САЩ, предаде Франс прес.

Техниката, чието име в превод означава зарибяване, цели придобиване на поверителни данни.

Киберпиратите са изпратили подвеждащи имейли на членове на Демократическата партия на САЩ, с които ги убеждават да инсталират злонамерен софтуер или да съобщят свои идентификационни данни. После те успели да проникнат в компютърната система на партията и да откраднат хиляди имейли на ръководни кадри.

САЩ обмислят санкции срещу руското военно разузнаване

По време на предизборната кампания тези имейли бяха направени обществено достояние и оказаха влияние върху посланията на кандидата за президент на демократите Хилари Клинтън.

Тази операция се е осъществила чрез две кибератаки срещу Демократическата партия, организирани от две различни групи, за които се твърди, че са свързани с руските разузнавателни служби.

Първата атака била извършена още през лятото на 2015 г. Група, нарекла се АРТ 29, пратила имейли с линк към вирус на над 1000 адресата, сред които и много членове на правителството. При кликването върху линковете, които на пръв поглед били безобидни, вирусът проникнал в партийната компютърна система. Постепенно той започнал да източва имейлите от няколко акаунта.

Втората атака била през пролетта на 2016 г. Групировка на име АРТ 28 я извършила посредством подвеждащи имейли. В тях адресатите били приканени да променят паролите си и да ги изпратят на фалшив интернет сайт, приличащ на легитимен сайт.

Путин: Русия няма нищо общо с хакерските атаки в САЩ

Чрез тези пароли хакерите проникнали в компютърната система на партията и откраднали информации, сред които вероятно и на няколко високопоставени партийни кадри.

После хакерите организирали разпространението на откраднатите имейли. Така например вътрешна кореспонденция на партийните ръководители и имейли на Джон Подеста, ръководителят на предизборната кампания на Хилари Клинтън, се озовали в сайта Уикилийкс.

Според съвместния доклад хакерите продължават да действат и поредна хакерска атака е имало и след президентските избори в САЩ.

Източник: БТА