Десетки убити при атентат и въздушен удар в Афганистан
Десетки убити при атентат и въздушен удар в Афганистан / снимка: Reuters, архив
Десетки убити при атентат и въздушен удар в Афганистан
54140
Десетки убити при атентат и въздушен удар в Афганистан
  • Десетки убити при атентат и въздушен удар в Афганистан

Поредният смъртоносен ден в Афганистан - десетки загинаха в няколко последователни бомбени атентата в различни части на размирната държава. Най-малко 22-ма бяха убити в самоубийствен атентат в провинция Кандахар, близо до база на НАТО в южен Афганистан. Терористичните взривове бяха съпътствани от бомбардировка на НАТО, при която бяха убити 18 цивилни. Според местните власти те са присъствали на сватбено празненство. При катастрофа с хеликоптер пък загинаха двама войници от коалиционните сили.

Двоен самоубийствен атентат отне живота на 22-ма и рани 50 души малко преди обяд южно от втория по големина град Кандахар. Атентатът е бил близо до границата с Пакистан. Първият взрив е предизвикан от мъж на мотор, който се е забил в колона автомобили в района на градския пазар, обяснява местен продавач.

„Имаше взрив, след което всички се втурнаха да помагат на ранените. След това обаче най-малко още един човек се взриви, беше скрит в тълпата”, посочва той.

Талибанското ръководство пое отговорност за атентата като обяви, че целта била да атакуват частна западна охранителна фирма. По данни на местната полиция са били убити осем частни охранители, но останалите жертви и ранените са предимно цивилни граждани.

Втори кървав инцидент имаше рано сутринта в град Логар, южно от Кабул. При среднощна операция на натовски и афганистански войски е била извикана въздушна подкрепа. Полицейският шеф в града обяснява, че в резултат на това въздушно нападение са били убити 12 талибани и 18 цивилни, от които четиринайсет деца. Близки обясняват, че убитите са роднини. От НАТО отричат сред жертвите изобщо да е имало цивилни.

Кървавият 6 юни идва само два дни след като с бомбардировка от безпилотен самолет беше ликвидиран смятания за втори в йерархията на Ал Кайда Абу Яхия ал-Либи. Операцията се проведе в пакистанската провинция Уазиристан, която се намира само на стотина километра на юг от Логар. Двата инцидента, както още един, при който загинаха трима души, прави днешния ден най-кървавия в Афганистан през последната половин година, откакто през декември 2011 г. бомбен атентат в шиитски храм в Кабул уби 84 и рани 200 души.