Десетки хиляди унгарци на протест срещу изборната победа на Орбан
Десетки хиляди унгарци на протест срещу изборната победа на Орбан / БГНЕС
Десетки хиляди унгарци участваха вчера в Будапеща в най-голямата опозиционна демонстрация от години, предаде Асошиейтед прес.

Антиправителствените протестиращи настояваха за нови избори и нова национална избирателна система. Премиерът Виктор Орбан беше преизбран миналата седмица, когато неговата дясна популистка партия ФИДЕС заедно със съюзника си, малката Християндемократическа партия, спречели свръхмнозинство в парламента - 134 от 199-те депутатски места. Опозиционните поддръжници са недоволни, че изборните правила са дали на партията на Орбан такова голямо мнозинство в парламента, когато тя е спечелила само около 50 процента от гласовете.

Преди седмица: Орбан ликува, печели убедително изборите в Унгария

В пост във Фейсбук преди митинга организаторите призоваха за повторно преброяване на бюлетините, свободни медии, нов изборен закон, както и за по-ефективно сътрудничество между опозиционните партии. Участниците в протестното шествие преминаха от операта до парламента, скандирайки "Нови избори!" и "Ние сме мнозинството!".

Десетки хиляди унгарци на протест срещу изборната победа на Орбан
БГНЕС

Демонстрацията беше една от най-големите в Унгария през последните години, отбелязва Ройтерс. Множеството, препълнило площад "Кошут", беше сравнимо по размер с "Мирния марш" на привържениците на Орбан на 15 март, посочва Асошиейтед прес. Организаторите на вчерашната акция заявиха, че нов антиправителствен протест ще има следващия уикенд.

"Искаме нови и честни избори. Това е отговорност на правителството и ние ще им напомняме за това, мирно и масово", заяви опозиционният активист Гергей Дюлаш на митинга вчера.

Страните от Вишеградската четворка искат „нов проект“ за Европа

"Когато попитах моите дядо и баба защо са позволили на (комунистическия диктатор) Матияш Ракоши да остане на власт толкова дълго, те отговориха, че са се страхували", каза писателят и журналист Гергей Хомонай, един от организаторите. "Е, аз не се страхувам. Ние не се страхуваме!", заяви той. По думите на Хомонай протестиращите имат три искания: промяна на избирателната система, "която циментира завинаги ФИДЕС на власт", отстраняване на главния прокурор Петер Полт, съюзник на Орбан, защото "докато той е на поста, нито един случай на корупция няма да бъде разследван", и изваждане на ФИДЕС от държавните медии.

Десетки хиляди унгарци на протест срещу изборната победа на Орбан
БГНЕС

По оценка на организаторите в демонстрацията вчера са участвали над 100 000 души. За разлика от заключителния предизборен митинг на Орбан в родния му Шекешфехервар миналата седмица, където преобладаваха възрастните и хората на средна възраст, протестът в Будапеща привлече хора от по-младите поколения, отбелязва Ройтерс.
 
Орбан: Мигрантите не са бежанци, а мюсюлмански нашественици

Една от тях, 26-годишната Палма, казва, че е разочарована от изборните резултати и че според нея унгарската избирателна система дава несправедливо предимство на управляващата партия, но добавя, че е недоволна и от опозиционните партии. "Те са жалки. Ужасно е, че са толкова слаби, неспособни да постигнат компромис и се убиват едни други, вместо да обединят силите си за нас", казва тя.

Десетки хиляди унгарци на протест срещу изборната победа на Орбан
БГНЕС

Изпълнение на поп певец, заклеймяващ "псевдокрацията" на Орбан, откри митинга, а накрая участниците пяха химна на Унгария и химна на Европейски съюз - Одата на радостта.
БТА