/ iStock/Getty Images
Десетки хиляди иракчани се събраха днес на поклонение в Багдад, за да почетат паметта на видна фигура в шиитския ислям, пренебрегвайки ограниченията, наложени от властите, за да спрат разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

В Багдад, втората най-населена столица в арабския свят, с 10 милиона жители, поклонниците се стекоха към разположения край р. Тигър позлатен мавзолей на имам Казем - седмия от 12-те имами, почитани в шиитския ислям.

Хора от Багдад и от различни иракски провинции, те бяха започнали да прииждат в квартала от няколко дни - пеш или пък яхнали коне и камили. Според източник от духовните власти, обгрижващи светинята, "това е първата година с толкова малко поклонници и за пръв път няма чужденци".

Обичайно в Ирак пристигат всяка година за различни религиозни церемонии милиони шиити от Иран, пояснява АФП. Преди месец Ирак забрани пътуванията от и до тази страна - една от най-силно засегнатите от пандемията, взела там над 1500 жертви.

Този път правоверните влязоха само в двора и не бяха допуснати в сградата на мавзолея, "въпреки че някои се опитаха - напразно", добави източникът.

В южния шиитски град Насирия стотици поклонници разнасяха междувременно символичен ковчег - възпоменателен ритуал, напомнящ за мъченичеството на имам Казем, отровен в затвора по заповед на халиф Харун ар Рашид през 799 г.

Египет затвори църквите за две седмици заради коронавируса

Ирак, чието здравеопазване страда от хроничен недостиг на медикаменти, лекари и болници, затвори всички светилища в страната, а великият аятолах Али Систани забрани масовите молитви.

Спрял петъчните си проповеди, шиитският сановник изпрати вчера свой представител да прочете официално обръщение по държавната телевизия. Този духовник напомни, че трябва да се спазват карантинните ограничения, но не успя да убеди десетките хиляди поклонници, излезли днес навън.

Влиятелният шитски водач Муктада Садр, напротив, призова своите привърженици да участват в поклонението, макар че властите съобщиха за нови 17 починали от Ковид-19 и за още 208 заразени.

Иран е сред най-засегнатите от пандемията страни извън Китай с потвърдени близо 20 000 случая на заразяване и 1400 починали досега, отбеляза по-рано днес Ройтерс.