Десетки душевно болни са използвани като роби в Китай
Десетки душевно болни са използвани като роби в Китай / снимка: Reuters, архив

Директор на център за душевно болни е заподозрян, че е продал най-малко 70 от обитателите му на китайски заводи, където те са работили като роби, предаде Франс прес.

Единадесет от тези душевно болни били открити от китайските власти във фабрика в китайския район Синдзян. Там те произвеждали материали за химическите предприятия, често пъти били малтретирани и хранени с храна за кучета. 11-те работници били "поробени" от няколко години. Фабриката била закрита и започнало разследване. Следователите стигнали до центъра за душевно болни в провинция Съчуан, който работел без разрешително. Те установили, че неговият директор Цзън Линцян от 1996 г. е продал най-малко 70 душевно болни обитатели на центъра, за да работят като роби в Пекин, Тянцзин и други големи градове.

Директорът на центъра е задържан и срещу него са предявени обвинения за трафик на хора с цел поробване.

Разследващите установили, че управата на завода в Синдзян платила на Цзън по 9000 юана (около 1000 евро), за да купи петима работници, после по 300 юана (около 33 евро) за всеки допълнителен работник.

Разкритията за пореден път хвърлят светлина върху тъмната страна на китайската икономика, посочва АФП. Преди три години стотици възрастни и десетки деца бяха открити да работят като роби в тухлена фабрика и в мини в китайските провинции Хънан и Шанси.