Десетки арестувани пред съда, в който се гледа делото на Пуси райът
Десетки арестувани пред съда, в който се гледа делото на Пуси райът / снимка: Reuters

Най-малко 30 души са задържани близо до съда в Москва, където продължава четенето на присъдата за хулиганство на пънкарките от групата "Пуси райът", предаде ИТАР-ТАСС.

Сред задържаните има и привърженици на пънкарките, и техни противници. Сред арестуваните са бившият шампион по шахмат Гари Каспаров и лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов. Двамата са в полицейски участък в Москва и твърдят, че полицията не им е обяснила защо ги е арестувала. Пред съда дойдоха много политици от опозицията, журналисти и общественици, в това число депутатът Дмитрий Гудков, блогърът Алексей Навални, журналистът Леонид Парфьонов, писателят Дмитрий Биков, опозиционерът Владимир Рижков.

В интервю за руския опозиционен вестник "Новая газета", 22-годишната Надежда Толоконникова от "Пуси райът" заяви, че въпреки присъдата трите момичета вече са спечелили делото. "Защото ние, руснаците, се научихме как да разгневим властите, как да говорим без страх по политически въпроси", заяви пънкарката.

Междувременно организаторите на протести в над 35 града по света се надяват хиляди други да се присъединят към тях и да подкрепят момичетата от руската пънк група "Пуси райът", предаде Асошиейтед прес.

Десетки арестувани пред съда в който се гледа делото на "Пуси райът"
netinfo

Сред тях са и поддръжниците на "Пуси райът" в София, поставили на фигурите на паметник от съветската епоха ярки балаклави (шапки с дупки за очите и устата), с каквито се появиха момичетата при протеста си в най-големия московски катедрален храм, предава БТА. В знак на подкрепа четири феминистки в Украйна, едната от тях - гола до кръста - използваха моторна резачка, за да срежат дървен кръст на централния площад в Киев.

Кръстът е символ на репресивните религиозни предразсъдъци, които поддържат диктатурата. Сега хората, които почитат кръста, искат да пратят в затвора невинни", казва Анна Гудсол, водачка на групата, повалила високият близо 6 метра кръст, издигнат на площада по време на Оранжевата революция.

За освобождаване на момичетата от групата призоваха световни знаменитости като Пол Маккартни, Мадона и Бьорк. Днес към тях се присъедини германският правителствени пълномощник по правата на човека Маркус Льонинг, заявявайки, че задържането им прекомерна мярка. В Париж е планиран протест на площад "Игор Стравински". Във Вашингтон и множество европейски столици се очакват протести пред посолствата на Русия.

Десетки арестувани пред съда в който се гледа делото на "Пуси райът"
netinfo