Десет години след атентатите от 11 септември САЩ си спомнят за жертвите
Десет години след атентатите от 11 септември САЩ си спомнят за жертвите / снимки: Reuters

Церемония на Кота нула в Ню Йорк даде началото на възпоменателните прояви в Съединените щати по случай 10-ата годишнина от атентатите на 11 септември 2001 г., при които бяха убити близо 3000 души, предаде ДПА.

Тя започна в 8.46 ч. източноамериканско време (15.46 ч. българско време) - точният час, в който отвлечен от терористи самолет се вряза в първата от двете кули близнаци на Световния търговски център. Президентът на САЩ Барак Обама и неговият предшественик Джордж Буш младши, присъстваха на церемонията заедно със съпругите си.

След камбанен звън Обама прочете псалм 46 от Библията, в който Бог е наречен убежище и сила. Обама не произнесе слово, почитайки тъжната тържественост на възпоменанието.

Джордж Буш прочете писмо, написано в гражданската война от президента Ейбрахам Линкълн до майка, изгубила всичките си петима синове.

На фона на траурна музика, изпълнена от челиста Йо Йо Ма, близки на жертвите от атентатите на 11 септември се отправиха към мемориала на Кота нула. Церемонията започна с изчитане на имената убитите в атентатите. Мемориалът ще бъде отворен за обществеността от понеделник - 12 септември. Той е в съседство с офисен небостъргач в строеж, транспортен възел и културен център.

По-късно президентът Барак Обама положи венец пред мемориала в щата Пенсилвания на жертвите от разбилия се самолет на 11 септември 2001 г., предаде АФП. Пътниците и екипажът в отвлечения от терористи от Ал Кайда Боинг 757 оказаха съпротива на похитителите, с което вероятно са предотвратили удар с отвлечения самолет срещу Белия дом или Капитолия.   .

В мемориалния парк в Шанксвил към близките на загиналите в самолетната катастрофа се присъединиха бившите президенти Джордж Буш и Бил Клинтън и вицепрезидентът Джо Байдън, посочва АП. „В момента, когато американската демокрация бе нападната, нашите граждани се изправиха срещу своите похитители”, каза Буш, напомняйки, че пътниците и екипажа влязоха в схватка с похитителите. „Те направиха неоценим подарък на цялата страна - спасиха от нападение Капитолия и това им струва живота”, продължи Джордж Буш. „Те бяха обикновени хора, които няма никакво време да решават какво да сторят и направиха правилния избор. Надявам се и се моля и след 2500 години хората да продължат да си спомнят за тях”.

Както всяка година четири минути на мълчание ще отдадат почит на жертвите. Те ще бъдат спазени в 8.46, 9.03, 9.59 и 10.28 ч. - минутите, в които преди 10 години двата похитени самолета се врязаха в двете кули близнаци на Световния търговски център и минутите, в които двете кули рухнаха.

На мястото, където се издигаха кулите близнаци, ще бъде открит Мемориалът на жертвите, изграждан в продължение на пет години. Мемориалът ще бъде отворен за посетители от утре, посочва АП.

На мястото на разрушените кули-близнаци са изградени два гранитни басейна с дълбочина от около 9 м, излети в квадратните отпечатъци на двете кули. По стените им се спускат водопади, символизиращи рухването на кулите. Това са най-големите изкуствени водопади в Северна Америка. Двата басейна са заобиколени от дървета, повечето кестени. Около басейните има парапети, изградени от 16 големи бронзови плочи, върху които са изписани имената на 3000-те мъже, жени и деца, убити в атентатите на 11 септември 2001 г. и в атентата срещу Световния търговски център от 26 февруари 1993 г.

Проектът за Мемориала е избран с конкурс през 2003 г., в който участват 5200 архитекти и архитектурни ателиета от 63 държави. Победителят, излъчен през януари 2004 г., е проектът на американския архитект Майкъл Арад и на архитекта и специалист по озеленяване и ландшафтна архитектура Питър Уокър. Той се нарича Отразеното отсъствие, защото двата басейна на Мемориала ще отразяват слънчевата светлина през деня, а през нощта ще бъдат в центъра на светлинен спектакъл.

До мемориала се строят офисен небостъргач, транспортен възел и културен център. Небостъргачът, наречен Световен търговски център-1, се извисява бързо и ще стане най-високата сграда в САЩ, когато бъде завършен, отбелязва АП.



За десетата годишнина от атентатите в Ню Йорк бяха организирани и други възпоменателни церемонии в редица градове из цялата страна. Сред тях бяха възпоменателни походи и маратони, изложби на снимки, човешка верига в Манхатън, танцови спектакли, множество концерти на Таймс скуеър, в центъра Линкълн в Ню Йорк и в няколко църкви.

По повод тъжната годишнина американският Държавен департамент призова американците по целия свят да бъдат бдителни.



Американците си остават силно белязани от атентатите от 11 септември 2001 г., посочва БТА. Но след двете войни в Афганистан и Ирак, последвали нападенията, в които загинаха над 6200 американски военнослужещи и струваха на САЩ 4 трлн. долара, мнозина американци искат да загърбят миналото, отбелязва АФП.

Икономическите трудности, липсата на нови работни места, безработицата от 9,1% се струват на американците по-реални заплахи, отколкото заплахата от нови терористични атаки. Неотдавна допитване показа, че едва 38% от жителите на САЩ се страхуват от терористично нападение в идните седмици. През май след ликвидирането на Осама бин Ладен процентът беше 62. Убийството на терорист номер едно, носещ главната отговорност за атентатите, помогна също на мнозина американци да обърнат страницата във връзка с атентатите.

"Десет години може би беше необходимото време, за да започнем да забравяме", казват Джон Кодлинг, работил във финансова компания в Световния търговски център по времето на нападенията, в които е загубил 50 познати. След това той стана художник.

Рано сутринта на 11 септември 2001 г. 19 терористи установяват контрол над четири пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на САЩ към Калифорния. Два от тях се разбиват в Кулите близнаци в Световния търговски център в Ню Йорк, а третият се блъска в Пентагона - седалището на министерство на отбраната на САЩ. При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че катастрофата е в резултат от това, че терористите преднамерено са разбили самолета или са загубили контрол над него след съпротива от пътниците. Близо 3000 души загиват при терористичните атентати.

По официалната версия отговорността за трагедията е на терористичната организация Ал Кайда. Въпреки това обаче се появиха и други теории, сред които и че американската власт е инсценирала атентатите, за да оправдае нападенията срещу страни от Близкия изток, което ще осигури достъп до петрола. След продължилото десет години преследване през май в американска операция беше убит ръководителят на ислямска терористична групировка Осама бин Ладен. Въпреки това в САЩ беше обявена тревога заради нова терористична заплаха. Американските власти обявиха, че имат трима заподозрени за подготвянето на атентат.

Малко след това излиза официална версия, че зад тях стои Ал Кайда - ислямска терористична организация, оглавявана от Осама бин Ладен. След 2001 г. бин Ладен и неговата организация става главна цел на американската кампания "Война срещу терора". За неговото залавяне или за информация водеща до това Държавния департамент на САЩ обявяват награда от 25 млн. долара, която е удвоена през 2007 г. След десетгодишно преследване късно вечерта на 1 май 2011 г. американският президент Барак Обама съобщи, че Осама бин Ладен е убит в Абботабад, Пакистан, от американски командоси и тялото му е в американски ръце.