Делото на Радован Караджич продължава на 13 април
Делото на Радован Караджич продължава на 13 април / БГНЕС

Процесът срещу бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич ще бъде подновен на 13 април, съобщи Международният военен трибунал, цитиран от БГНЕС.

"Подновяването на делото на Радован Караджич е насрочено за 13 април 2010 г. в съдебна зала 1 и ще започне с представяне на доказателствата на ищците", обяви в изявление Международният трибунал за бивша Югославия, цитирано от АФП.

На предишното заседание на съда Караджич обяви, че сърбите са се опитали да предотвратят войната в Босна, при която загинаха 100 000 души. Пред съдиите той твърдеше, че босненските сърби са се защитавали от мюсюлманската и хърватската агресия, описвайки многобройни провокативни инциденти, като нападения на сръбски сватби и въоръжени атаки срещу собствения му семеен апартамент преди избухването на войната, припомня БГНЕС.

Караджич е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната в Босна (1992-1995г.), в която загинаха 100 000 души, а 2,2 млн. бяха принудени да напуснат домовете си.