/ Guliver/Getty Images
Дания публикува "черен списък" с шестима радикални проповедници, обвинени в разпространение на слово на омраза, на които ще им бъде забранено да идват на територията на страната най-малко за две години.
 
В списъка влиза и американският евангелистки пастор Тери Джоунс, който през 2011 г. изгори копия на Корана. Другите духовни лиза със забрана са двама души от Саудитска Арабия, един от Канада и още двама американци.
 
Черният списък "изпраща ясен сигнал, че пътуващите фанатични религиозни проповедници, които се опитват да подкопаят демокрацията и фундаменталните ценности на свободата и човешките права не са добре дошли в Дания", заявиха в изявление от министерството на имиграцията и интеграцията.
 
Дясноцентристкото правителство на премиера Ларс Льоке Расмусен преследва религиозни фанатици и през май 2016 г. обяви, че създава черен списък, след като документален филм, използващ скрити камери разобличи проповедници в джамии. Предложението беше одобрено от парламента.
 
През 2015 г. датчанин от палестински произход, който се е радикализирал по време на престоя си в затвора, уби двама души при атака в Копенхаген. Същата година мароканец беше лишен от датското си гражданство заради това, че е разпространявал книги, написани от духовник с тесни връзки с "Ал Кайда".
 
БТА