Д-р Ашраф потвърди, че е внесъл иск срещу Кадафи
Д-р Ашраф потвърди, че е внесъл иск срещу Кадафи / снимкa: Sofia Photo Agency

Палестинският лекар с българско гражданство Ашраф ал Хаджудж потвърди, че е внесъл съдебен иск във Франция срещу либийския ръководител Муамар Кадафи по обвинение в използване на мъчения, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Жалбата бе подадена от мое име от асоциацията "Адвокати без граници" с цел диктаторът да бъде арестуван, заяви Ашраф. "Защо не", отговори той, попитан дали иска Кадафи да бъде задържан по време на сегашното си посещение във Франция.

Ашраф подчерта, че не търси отмъщение, а правосъдие. Либийците трябва да платят, да поемат отговорността за това, което са направили, аргументира се той.

Доктор Хаджудж е безкрайно благодарен на Франция и на нейния президент Никола Саркози, че го извадиха от затворите на Кадафи. Той обаче смята, че Франция - страната на човешките права, не бива да приема такъв човек тук, заяви председателят на "Адвокати без граници" Франсоа Кантие.

Френският юрист уточни, че подаденият в парижката прокуратура иск е за завеждане на гражданско съдопроизводство срещу полковник Кадафи и още шестима либийци - петима високопоставени полицаи и един лекар. Той се основава на приетата през 1984 година Международна конвенция против изтезанията, масовите убийства и отвличането на хора, страни по която са Франция и Либия, обясни Кантие.

Според председателя на "Адвокати без граници" френските власти могат да се позоват на конвенцията, за да арестуват Кадафи. Ройтерс обаче отбелязва, че либийският лидер се ползва с дипломатически имунитет и е малко вероятно прокуратурата да предприеме действия въз основа на подадения иск.