ЦРУ използвало крайни методи на разпит на членове на Ал Кайда?
ЦРУ използвало крайни методи на разпит на членове на Ал Кайда? / netinfo
През 2005 г. Централното разузнавателно управление /ЦРУ/ на САЩ е унищожило поне два видеозаписа, показващи как негови служители използват "крайни методи на разпит" на двама предполагаеми членове на Ал Кайда, пишат вестниците "Гардиън", "Вашингтон пост" и "Интернешънъл хералд трибюн".

Видеозаписите били направени през 2002 г. Изданията цитират разузнавателни източници, според които на тях се виждало как агенти на ЦРУ разпитват Абу Зубайда, близък сътрудник на Осама бин Ладен, и друг високопоставен член на Ал Кайда. Двамата задържани от ЦРУ предполагаеми терористи били подложени на

метода на симулирано удавяне, твърдят източниците. Записите били направени, за да се документират евентуални признания на заподозрените и за да бъдат използвани за вътрешна проверка на начина, по който се провеждат разпитите.

Според цитираните от вестниците източници видеозаписите били унищожени през ноември 2005 г. по заповед на Хосе А. Родригес младши, тогавашен директор на тайните операции на ЦРУ. Решението за тяхното унищожаване било взето след като министерството на правосъдието казало на федерален съдия по делото срещу терориста от Ал Кайда Закариас Мусауи, че ЦРУ не разполага с видеозаписи на разпити, търсени от неговите адвокати. Записите не били предоставени и на независимата комисия, разследваща атентатите от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център и Пентагона, която изискала огромно количество материали и разчитала предимно на поверителни записи на разпити, за да проследи хода на събитията.

Потресаващите разкрития бяха направени в същия ден, когато законодатели от Конгреса постигнаха споразумение за приемане на законодателство, което да забрани на ЦРУ да прилага симулирано удавяне и други крайни методи за разпит, коментира "Вашингтон пост".

Британският "Гардиън" цитира директора на ЦРУ Майкъл Хейдън, който вчера заяви пред служители на управлението, че "видеозаписите криели сериозен риск за сигурността". "Ако те бяха станали обществено достояние, това щеше да позволи да бъдат идентифицирани вашите колеги в ЦРУ, участвали в програмата, след което те и техните семейства щяха да бъдат изложени на заплаха от отмъщение от страна на Ал Каида и нейни привърженици", заявил Хейдън.