Ал Кайда
Ал Кайда / снимка: БГНЕС
Ал Кайда е сунитска ислямистка терористична организация, водена от саудитския терорист Осама бин Ладен и неговия заместник Айман ал Зауахири.

Организацията води началото си от няколко по-малки групировки, създадени по време на съветската окупация на Афганистан през 80-те години, когато са активно подкрепяни от ЦРУ и Саудитска Арабия.

За това свидетелстват множество доказателства, сред които статия в "Гардиън" на бившия английски външен министър Робин Кук, както и известните снимки от 80-те на Збигнев Бжежински (тогавашен държавен секретар на САЩ) с Осама бен Ладен в Афганистан.

Към момента Ал Кайда пряко е поела отговорност или е основен заподозрян за стотици атентати в световен мащаб, като атаките се отличават с големия брой човешки жертви и наличието на символизъм.

Бин Ладен решил да основе Ал Кайда, опирайки се на лични възгледи. Ал Кайда била основана от Осама по време на войната в Афганистан. Тази организация е позната като негова собствена международна мрежа, раполагаща с огромни средства и суми пари.

След края на войната в Афганистан арабите и останалита бунтовници, които се борели срещу неверниците се върнали по собствените си държави или се присъединили към разгорелите се военните конфликти в Сомалия, на Балканите и Чечня.

Така Ал Кайда се разпространила и по- късно успяла да ‘’ култивира ‘’ второто и третото поколение терористи.

Между 1991 и 1996 година Ал Кайда организирала няколко главни терористични атентата. Взривени били два хотела в Йемен. Целта на атентатите била покушение срещу американските части.

Ал Кайда подпомогнала и сомалийски отряди за борбата им срещу американски сили през 1994 година.

Осама Бин Ладен е в основата на опит за покушение срещу египетския президент Хосни Мубарак в Етиопия през 1995 година.

Предполага се, че атентатите от 11 септември 2001 г. са били отново дело на Ал Кайда и Осама Бин Ладен.

Източник: Уикипедия и интренет