Чък Хейгъл разреши US самолети да транспортират африкански войници до ЦАР
Чък Хейгъл разреши US самолети да транспортират африкански войници до ЦАР / снимка: БГНЕС, архив

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл разреши американски военнотранспортни самолети да транспортират войници от Бурунди в Централноафриканската република (ЦАР) в подкрепа на усилията на френския и африканския контингент в обхванатата от насилие страна да овладеят насилието между ислямистките бунтовници и християнски милиции, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на Пентагона.

Хейгъл, който пристигна тази вечер на посещение в Катар, е издал тази заповед, след като френският му колега Жан-Ив льо Дриан го е помолил Съединените щати да осигурят "въздушен мост" в поддръжка на френския контингент и африканската мироопазваща мисия в ЦАР. Идеята на Льо Дриан била африканските подкрепления да може да бъдат разположени бързо в страната, за да предотвратят по-нататъшното разпространение на насилието.

Съединените щати са получили молба да окажат логистична подкрепа на френските и африканските военни контингенти в обхванатата от насилие Централноафриканска република и вероятно ще предоставят известна помощ, предаде по-рано Ройтерс, като се позова на представител на американското правителство, предава БТА.

Цитираният източник, пожелал да запази анонимност, предположи, че поддръжката може да прилича на тази, оказана на Франция по време на нейната военна операция срещу ислямистите в Мали по-рано тази година. Американската помощ тогава включваше "въздушен мост" и споделяне на разузнавателна информация.

Прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) Фату Бенсуда призова за прекратяване на нападенията срещу цивилни в ЦАР. Страните в конфликта, замесени в ескалиращото насилие, рискуват да бъдат разследвани и съдени, предупреди Бенсуда,
цитирана от Ройтерс.

Най-малко 394 души са били убити само в столицата на ЦАР Банги от четвъртък до събота. Богатата на природни ресурси централноафриканска държава, която обаче е е една от най-бедните в света, става през последните дни арена на ожесточени сблъсъци между бунтовниците от "Селека", които взеха властта с държавен преврат през март, и християнски милиции за самозащита.

Франция, която увеличи своя контингент в бившата си колония до около 1600 души, започна днес операция по разоръжаване на "Селека" и останалите въоръжени милиции в ЦАР.

Африканският съюз ще повиши почти два пъти числеността на своята мироопазваща мисия в страната от 3500 на 6000 души.