Чужди компании сменят имената си, за да работят в петролния сектор в Либия
Чужди компании сменят имената си, за да работят в петролния сектор в Либия / netinfo

За да работят в петролния сектор в Либия, големите чужди компании трябва да сменят имената си и да изберат название, свързано с географските и исторически характеристики на Либия, предаде Франс прес.

Шефът на либийската петрола компания Шукри Ганем заяви пред АФП, че Либия държи мажоритарни дялове в местните филиали на чуждите компании и те трябва да приемат имена, свързани с национални символи.

Френската фирма "Тотал" се преименува на "Мабрук за петрол". В Либия Мабрук е често срещано момчешко име, което означава "поздравления", посочва АФП.

Испанската "Репсол" смени името си на "Акакос за петролни операции". Акакос е планина в Южна Либия, пише БТА. Италианската газова компания ENI избра името "Мелита газ".

Според източници от либийската петролна компания новите имена, които са вписани в договорите, са одобрени и формалностите по регистрацията са приключили.

Либия е вторият производител на петрол в Африка с 1,7 милиона барела дневно. Запасите от природен газ са оценявани на 1,34 милиарда куб. м., отбелязва АФП.