/ Българска патриаршия
Благодатният огън слезе над Божи гроб в Ерусалим 10 минути преди 14.00 часа.

Заради пандемията от коронавирус тази година богомолци в храма нямаше, но присъстваха представители на 20 църкви. Службата бе излъчвана на живо от Йерусалимската патриаршия.

Велика събота е – последният ден от Страстната седмица

Според православната традиция пламъците се появяват спонтанно и запалват свещите, държани от патриарха на ритуал, символизиращ възкресението на Исус Христос. Смята се, че църквата "Гроб Господен" е построена на мястото, където Исус е бил погребан и след това е възкръснал.Благодатният огън всяка година бива измолван от Йерусалимския Патриарх Теофил III.

Тази година българска църковна делегация не взе участие на тържествата и Светият синод се отказа от услугите на държавата да донесем пламъка със самолет, както винаги. Съображенията са заради пламналата зараза по света. У нас ще бъде раздаден огънят от миналата година, който се съхранява в Българската патриаршия.

Тържественото богослужение за Възкресение Христово у нас ще бъде излъчвано на живо от БНТ с начален час 23.30. Богослужението ще води българският патриах Неофит.


 
БТА