Чомски: Българите трябва реалистично да отчитат интереса на Великите сили
Чомски: Българите трябва реалистично да отчитат интереса на Великите сили / netinfo

Предупреждението ми към българите е реалистично да отчитат интереса на Великите сили, да мислят за пропагандата, която се шири за високохуманните и благородни цели на мощните държави. Това каза в интервю за Мартин Карбовски в предаването „Пропаганда” по Дарик професорът по лингвистика в Масачусетския университет Ноам Чомски.

Чомски беше обявен от списанията “Форин полиси” и “Проспект” за най- значимия интелектуалец на света. Той зае първото място в десетката на световната интелигенция заради брилянтните си лингвистични прозрения и ясната си критична позиция по отношение на американската външна политика.

Ето какво още каза пред Дарик Ноам Чомски:

България може ли да бъде наречена провалена държава?

Определено се наблюдава напредък в демократичните форми на управление, свобода на словото, повече възможности за политическа изява и т.н.

Г-н Чомски, смятате ли, че ние сме успешен пример за износ на демокрация от САЩ към Източна Европа, че България е такъв успешен пример?

САЩ не се интересуват от това да изнасят демокрация, интересуват се от това да изнасят подчинение и за това има много примери, които могат да бъдат дадени.

Посланието ви към българите, те вече са европейски граждани цяла една година, какво е вашето послание към тях или може би някакво предупреждение?

Предупреждението е да мислят много внимателно за пропагандата, която се шири много за високохуманните и аристократични цели на мощните държави. Държавите не са агенции за висок морал. Те се представят като хора, които имат задачи в услуга на човека, но особено за малките държави много е важно да се отчита фактът и да се внимава, и критично да се анализира кое може да е илюзия и кое – истинско, и да се опитва съответно независимо човек да си поправя път напред с реалистичното разбиране интереса на Великите сили.