/ iStock/Getty Images
Испанското правителство планира "постепенно" излизане от изолацията в страната, което ще стане в четири етапа до края на юни и което ще зависи от развоя на пандемията.

След края на всички тези фази страната ще влезе в една "нова нормалност", позволяваща цялостното подновяване на икономическите дейности, но при спазване на условията на социалната дистанция, подчерта вчера испанският премиер Педро Санчес.

Нулева фаза

Испания вече е в нулевата фаза, според Санчес, чието правителство смекчи изключително строгата изолация, влязла в сила на 14 март, като позволи миналата неделя на децата да излязат на разходка. В събота индивидуалните спортни дейности и разходките на членове на едно и също семейство ще бъдат също разрешени.

Първа фаза

Тази истинска първа фаза на излизане от карантината ще може да започне на 11 май, ако положителното развитие на пандемията в страната продължи.

Малките магазини ще могат да подновят работа, но при стриктни условия на безопасност, докато ресторантите и кафенетата ще могат да приемат клиенти на терасите, но с посещаемост ограничена до 30 процента. Хотелите или други обекти за настаняване на туристи също да подновят дейността си, но без общите части, в които би могло да има струпване на клиенти.

Ще има часове за пазаруване в магазините, запазени за хората над 65 години.

Храмовете ще приемат ограничен брой хора, като капацитетът им за прием ще бъде сведен до една трета от обичайното, а заупокойните служби отново ще бъдат разрешени.

Втора фаза

В тази междинна фаза ресторантите и баровете ще могат да приемат клиенти и вътре, но посещаемостта ще бъде сведена до една трета от обичайното и клиентите ще бъдат обслужвани само на масите, но не и на бара вътре.

Училищата ще отворят врати само за опресняване на знанията, за прием на деца под 6 години, чиито родители не могат да работят дистанционно или за организиране на матурите.

Капацитетът за прием на хора ще бъде сведен до 50 процента в храмовете в тази втора фаза.

Киносалоните и театрите ще отворят врати, но с капацитет за прием до 30 процента от обичайното. Ще бъдат разрешени концертите и спектаклите с до 50 зрители на закрито и с до 400 седящи зрители на открито.

Трета фаза

По време на тази напреднала фаза всички магазини, сред които и моловете, ще могат да отворят врати, но с капацитет за прием ограничен до 50 процента от обичайното и при съблюдаване на минимална дистанция от 2 метра между хората. В ресторантите капацитетът за прием ще бъде смекчен, но стриктното разделение между клиентите ще бъде запазено.

Плажовете ще бъдат отворени по време на третата фаза.

Всяка фаза ще бъде с минимална продължителност от две седмици, отговаряща на средния инкубационен период на вируса, обясни вчера Санчес.

До края на този процес пътуванията ще бъдат позволени за испанците само в пределите на провинцията, в която живеят, докато използването на маски ще бъде силно препоръчително извън дома и по-специално в обществения транспорт.