/ БГНЕС
Невският районен съд в Санкт Петербург остави в ареста за срок от два месеца двама от задържаните по-рано в града шестима души, заподозрени по делото за терористичния акт в метрото преди четири дни, предаде ТАСС.
 
Това са киргизстанецът Ибрахибжон Ерматов и узбекистанецът Азамжон Махмудов, и двамата на по 23 години. Те бяха задържани в жилище на Товаришческия проспект (булевард) в Санкт Петербург. При обиска бяха иззети взривно устройство (идентично на обезвреденото в метростанция "Площад на въстанието" в Санкт Петербург), огнестрелно оръжие и боеприпаси.
 
Задържани са 8 заподозрени за атентата в Санкт Петербург

В ареста за два месеца остават и двамата арестувани по същото дело в Москва, реши Басманният районен съд в руската столица. Това са гражданинът на Таджикистан Содик Ортиков, готвач в ресторант в предградие на Москва, и кухненската работничка в същото заведение Шохиста Каримова.
 
Официално: Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

Според материалите по делото киргизстанецът Акбаржон Джалилов, който се самовзриви в петербургското метро и уби 14 души, неведнъж е звънял на Ортиков преди атаката. Следователите поискаха ареста на готвача и кухненската работничка заради това, че при обиска в квартирата им в селището Лесное край Москва са намерени пистолет, патрони и тротилови шашки.
 
Ортиков и Каримова отрекоха пред съда да са виновни. Адвокатът на жената каза, че оръжието може да е било подхвърлено от оперативните работници, които според него са извършили обиска с нарушения. Днешното решение за ареста на Ортиков и Каримова още не е влязло в сила и може да бъде обжалвано в тридневен срок.
БТА