/ БГНЕС
Осем заподозрени са задържани в рамките на разследването на атентата в метрото в Санкт Петербург, съобщи говорителка на руския Следствен комитет, цитирана от ТАСС.
 
"Съвместно с Федералната служба за сигурност и МВР са задържани шест души в Санкт Петербург и двама в Москва, свързани с терористичното нападение", заяви Светлана Петренко, която посочи имената на задържаните. Тя уточни, че в жилищата им са иззети взривно устройство, идентично с откритото на метростанция "Площад на въстанието", огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Затвориха метростанция в Санкт Петербург заради съмнение за експлозив

Русия
БГНЕС

Междувременно над 50 000 души се събраха в центъра на Москва, за да почетат паметта на жертвите на терористичния акт в петебургското метро, предаде ТАСС. Хората се събраха на Манежния площад в центъра на руската столица за "вечер в памет на жертвите".
 
На входа на Александровската градина, край Манежния площад, беше издигната голяма бяла сцена с изображението на един от символите на Санкт Петербург - Медния конник (паметникът на Петър Първи на кон на Сенатския площад) и огромен надпис "Петербург, ние сме с теб" ( "Питер - Мы с тобой", мотото на възпоменателната проява. Хиляди хора донесоха цветя и запалени свещи.

Откриха взривно устройство в жилищна сграда в Санкт Петербург

Русия
БГНЕС

Председателят на Московската градска дума Алексей Шапошников, който също дойде на Манежния площад, заяви, че трагедията в Санкт Петербург е сплотила цялата страна.
 
"Ние искрено споделяме болката на Северната столица, нали Москва нееднократно беше подложена на терористични атаки. Няма да позволим да посеят страх в душите ни, а злото ще бъде наказано", добави той.

Официално: Атентаторът от Санкт Петербург е Акбаржон Джалилов

Русия
БГНЕС

В Санкт Петербург на площада, където е метростанцията "Технологически институт", се събраха хиляди хора от различни възрасти, носещи цветя и бели балони. Пред входа на метростанцията са поставени снимки на загиналите, свещи и листове, на които пише "Скърбим за вас. Санкт Петербург - 3 април 20017 г."

Пред метростанцията има и стотици букети и венци, донесени от местни жители и от туристи.

Машинистът на взривения влак: Нямах време да се страхувам в тоя момент
 
Заради възпоменателната вечер самата метростанция е затворена и гражданите бяха предупредени за това.
 
Масови акции в памет на жертвите на терористичния акт ще има също в Ярославъл, Владимир, Архангелск и други градове, предаде ТАСС.
БТА