Четири държави търсят киберпрестъпници, откраднали 70 млн. долара
Четири държави търсят киберпрестъпници, откраднали 70 млн. долара / снимка: sxc.hu

Властите на САЩ, Украйна, Великобритания и Холандия съвместно разследват международна група киберпрестъпници, които са откраднали 70 млн. долара чрез компютърен вирус, който копира пароли и номера на сметки и други данни, необходими за онлайн обслужване на банкови сметки, предаде АП.

Операцията „Троен пробив" е започнала през май 2009 г., когато агенти на ФБР в Омаха, щата Небраска, са били уведомени за кражби на пари, осъществени чрез плащания към 46 банкови сметки в различни части на САЩ. Украинските власти задържаха петима души, за които се смята, че са дирижирали глобалната престъпна схема. Ударите са били насочени към дребния и среден бизнес в САЩ, посочва Ройтерс.

Операцията в Украйна беше предшествана от няколко ареста в Ню Йорк в четвъртък и в Лондон в сряда, допълва БТА. Служители на ФБР отказаха да посочат кои американски банки са станали жертва на кражбите или колко банки са понесли щети от схемата.

Случаите в САЩ включват над 300 жертви. Повдигнати са обвинения срещу 92 души, а 39 са арестувани, съобщиха властите. Схемата предвиждала използването на чужденци, които влизали в САЩ със студентски визи и които трябвало да си открият банкови сметки под фалшиви имена. След това тези сметки били използвани за трансфер зад граница на откраднатите средства.