/ БГНЕС
Червеният килим от 69-ото издание на кинофестивала в Сан Себастиан ще бъде рециклиран, съобщиха организаторите.

Фестивалът ще дари килима на отдела по околна среда на провинциалния съвет на Гипускоа. Той ще бъде рециклиран от компания "Тернуа груп" и използван за производството на червените килими в комплекса Курсал и в театър "Виктория Еухения" в Сан Себастиан.

Червеният килим на кинофестивала, който бе открит в петък вечер, е 100 % рециклируем полиестер.

В центъра Курсал френската актриса Марион Котияр бе удостоена при откриването на фестивала с наградата "Доностия" за цялостно творчество. Тя й беше връчена от актрисата Пенелопе Крус.

"Обичам тази жена, много я обичам", каза развълнувана Котияр при получаването на приза. Тя заедно с режисьора Педро Алмодовар връчи почетна награда "Сезар" на Крус през 2018 г.

"Благодаря на фестивала в Сан Себастиан, че ме придружава в новата фаза на моето пътуване в кинематографията", каза Котияр. Тя дебютира като продуцент на документалния филм "Bigger than Us" на Флор Васьор, чиято премиера бе на кинофестивала.

Награда "Доностия" за цялостно творчество тази година ще бъде връчена и на холивудската звезда Джони Деп. Решението на журито предизвика критики заради съдебното решение по дело на Деп срещу британски таблоид в Лондон, при което съдията прецени, че Деп нееднократно е посягал физически на актрисата Амбър Хърд по време на връзката им, заради което тя се е страхувала за живота си.

Международният кинофестивал в Сан Себастиан се провежда от 1953 г. и се смята за един от най-престижните в Европа. На 69-о издание до 25 септември тази година ще бъдат представени 184 нови продукции. 
БТА