Шведската външна министърка Маргот Валстрьом
Шведската външна министърка Маргот Валстрьом / БГНЕС
Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че те биха могли да бъдат източниците на
невротоксина, използван срещу бивш двоен руски агент и дъщеря му в Южна Англия, предаде Асошиейтед прес.

Захарова обвини Запада, че със случая Скрипал се опитва да отвлече вниманието

Захарова каза в ефира на телевизионния канал "Россия 24" днес, че най-вероятно източникът на невротоксина е самата Великобритания, Чехия, Словакия, Швеция или САЩ.

Лондон ще обмисли следващите стъпки в шпионския спор с Москва

Днес по-рано Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати, които в срок от една седмица трябва да напуснат страната. Освен това закри генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в Русия, съобщи министерството на външните работи, след като посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу бе извикан в руското външно министерство.

Борис Джонсън: Вероятно Путин е взел решението за отравянето на Скрипал (ВИДЕО)

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом написа в Туитър, че "енергично отхвърля неприемливите и неоснователни предположения".

Чешкият външен министър Мартин Стропницки определи изявлението като "абсурдно обвинение".

Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, бе допълнено в съобщението на министерството.

Русия гони британски дипломати и закрива консулството в Санкт Петербург

Изгонването на британските дипломати е в отговор на решението на британския премиер Тереза Мей да експулсира от Обединеното кралство 23 руски дипломати във връзка със отравянето в Англия на бившия руски шпионин и дъщеря му. Лондон обвини Москва, че стои зад покушението срещу Сергей Скрипал и Юлия Скрипал, извършено с бойно отровно вещество, създадено в бившия Съветски съюз. Москва категорично отрече да има нещо общо.
БТА