/ iStock/Getty Images
Турция и САЩ желаят да разрешат проблемите помежду си, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред представители на турската общност в Ню Йорк, където е на посещение и днес предстои да разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Искаме да разрешим проблемите, които преживяваме в отношенията си със САЩ", каза ръководителят на турската дипломация. "По предложение на президента Байдън създадохме стратегически механизъм", добави той. Чавушоглу обясни, че целта на този механизъм е да съдейства за разрешаването на проблемите в двустранните отношения и регионалните въпроси, по които Турция и САЩ имат различия във възгледите, или да спомогне за намиране на път, по който Турция и САЩ да работят заедно по тези въпроси.

Министърът изтъкна, че двустранните отношения със САЩ същевременно са се развили в много области, като по-специално открои икономиката. Като цел в търговията на двете държави той спомена достигането на търговски стокообмен в размер на 100 млрд. долара.

Чавушоглу изрази надежда, че до края на годината ще се състои среща между президентите на двете страни, както и че посредством стратегическия механизъм проблемите ще могат да бъдат разрешени или намалени и да бъде изградено сътрудничество.

По думите на турския външен министър под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган Турция води активна и принципна външна политика, а нейната конструктивна роля по отношение на войната в Украйна е посрещана с одобрение в целия свят. Както Чавушоглу изтъкна, целта на страната му е не да бъде хвалена, а да допринесе за световния мир в този труден период.

Според турския министър дори след прекратяването на огъня в Украйна, студената война ще продължи дълго време.

"В този процес Турция трябва да продължи да следва разумна, балансирана, стратегическа външна политика и ние, под ръководството на нашия президент, ще направим каквото можем по този въпрос", каза той.

Както Чавушоглу посочи, Турция от началото на войната е евакуирала 17 хиляди турски граждани от Украйна и очаква в идния период да евакуира в Турция още около две хиляди турци ахъска. Той добави, че се планира в близко бъдеще да се състои заседание на техническо равнище на контактната група по хуманитарни въпроси, в която участват ООН, Турция, Русия и Украйна. 
 
БТА