Часовникът на Страшния съд показва три минути до полунощ
Часовникът на Страшния съд показва три минути до полунощ / Guliver/Getty Images

Стрелките на "Часовника на страшния съд", появили се преди около 70 години на корицата на сп. "Бюлетин на ядрените физици", остават на предишното си място - на три минути преди полунощ, предадоха световните агенции. Главният редактор на авторитетното издание Рейчъл Бронсън изтъкна, че в началото на 2016 година учените са решили нито да ги приближават, нито да ги отдалечават от "ядрената полунощ".

3 минути до Апокалипсиса показа Часовникът на Страшния съд през 2015 г.

"Стрелките отново ще показват 23 часа и 57 минути", изтъкна Бронсън. На свой ред членът на редколегията на списанието, професорът от университета в Аризона Лорънс Краус, поясни, че "решението не е било лесно и са били взети предвид много фактори, в това число основните предизвикателства и опасности пред международния мир и сигурност".

Сред положителните фактори ядрените физици отчетоха постигнатите договорености по иранската ядрена програма и декемврийската конференция за климата в Париж. Сред отрицателните - влошаването на отношенията между САЩ и Русия, ядреното изпитание на КНДР и повишаването на терористическата заплаха. "Като претеглихме всички плюсове и минуси, решихме да оставим стрелките на часовника на старото им положение", заяви Краус.

През 2012 г. часовникът на Апокалипсиса беше преместен с една минута напред

Последният път, когато те бяха преместени, беше през януари 2015, тъй като според ръководителя на проекта Кенет Бенедикт "вероятността от глобална катастрофа била много голяма". В този ред на мисли той изтъкна не само наличието на огромните ядрени арсенали, но и "неконтролируемото изменение на климата на Земята". Бенедикт изрази мнението, че световните лидери не можаха да предприемат нужните действия за да защитят жителите на планетата от потенциална катастрофа. Тогава голямата стрелка на "Часовника на апокалипсиса" беше изместена напред с две минути до 23:57.

През 2010 г. часовникът на апокалипсиса беше върнат назад с минута

Този символичен часовник съществува от 1947 година. За този период стрелките му са били измествани 22 пъти. Най-близко до ядрената катастрофа сме били през 1957 година, когато САЩ и СССР изпитаха водородните си бомби в интервал от девет месеца. Тогава часовникът показваше 23:58.

Най-отдалечена е била голямата стрелка от "ядрената полунощ" след края на студената война през 1991 година, когато е показвала без 17 минути.

Източник: БТА