Часовникът на апокалипсиса беше върнат назад с минута
Часовникът на апокалипсиса беше върнат назад с минута / www.sxc.hu

Краят на света няма да настъпи толкова скоро. Поне така смятат учените от Асоциацията на бюлетина на ядрените физици (бившата американска Фондация за ядрена наука), които върнаха днес назад с една минута голямата стрелка на Часовника на апокалипсиса, отмерващ символично неизбежното приближаване на свършека на света, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Решението за връщането с една минута на стрелката на часовника е взето след съвещание на административния съвет на асоциацията, който наброява 19 Нобелови лауреати.

Учените обясниха решението си с това, че днешният свят вдъхва все повече оптимизъм с това, че все повече лидери на ядрени сили сътрудничат за намаляване на ядрените си арсенали, като така ще намалят и заплахата от унищожение на света с ядрено оръжие. Освен това все повече лидери си сътрудничат и за ограничаване на емисиите на парникови газове, които биха превърнали нашата планета в почти необитаемо място.

Часовникът на апокалипсиса е създаден през 1947 г. и досега е бил коригиран 18 пъти. За последно това стана през 2007 г., когато стрелката му беше избутана напред с две минути. Сега стрелката на часовника показва шест минути преди полунощ. Когато тя отбележи полунощ, тогава би трябвало да настъпи краят на света.

Връщането на стрелката с една минута стана на церемония в Ню Йорк, в сградата на Академията на науките.