Бъсеску: Успехът на НАТО в Афганистан е с важно значение
Бъсеску: Успехът на НАТО в Афганистан е с важно значение / cнимка: БГНЕС

Успехът на НАТО в Афганистан е от съдбовно значение за войната срещу тероризма и за международната сигурност. Това заяви румънският държавен глава Траян Бъсеску тази вечер при откриването на Трансатлантическия форум в Букурещ.

В речта си той обърна внимание и на положението на Сърбия, като се обяви за сближаване на НАТО и Сърбия. По думите му Алианса трябва да предложи на Белград ясна перспектива за неговото завръщане в европейската и евроатлантическата общност.

Трансатлантическият форум е организиран от фонда "Джордж Маршал", Британския "Чатъм хаус" и Министерството на външните работи на Румъния. Той ще продължи и утре, когато започва Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО. Очаква се на форума да говори и американският президент Джордж Буш, който пристигна тази вечер в румънската столица. Изказвания на ще направят също президентът на Грузия Михаил Саакашвили, премиерът на Хърватия Иво Санадер, латвийският президент Валдис Затлерс, президентът на Афганистан Хамид Карзай, естонският президент Тоомас Хендрик Илвес и канадският премиер Стивън Харпър.

В Букурещ се очакват над 270 представители от 34 страни, включително девет държавни и правителствени ръководители, 24 министри и депутати, 40 председатели на институти и корпорации от двата бряга на Атлантика.