Български алпинист оцеля при терористичен акт в Пакистан
Български алпинист оцеля при терористичен акт в Пакистан / личен архив
Български алпинист оцеля при терористичен акт в Пакистан
65002
Български алпинист оцеля при терористичен акт в Пакистан
  • Български алпинист оцеля при терористичен акт в Пакистан

Българският алпинист Иван Томов, който участва в Международна експедиция в Пакистан за изкачване на връх Нанга Парбат, е оцелял при терористично нападение, съобщи за Дарик председателят на Туристическо дружество „Приста" Русе Сашо Попов.

Терористите са нападнали базовия лагер, в който е имало алпинисти от няколко експедиции на 22 юни около 22 ч. Нападателите застреляли всички попаднали пред погледа им чужденци и откраднали документи, пари, лични вещи. Загинали са 10 души - трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец, съобщава спортният сайт „Алпи".

Отговорност за терористичния акт е поела групировката „Джундуллах". По време на нападението българският алпинист Иван Томов е бил във втория лагер, на височина около 6100 м.

Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който се смяташе за един то най-спокойните в Пакистан.

„Това е безпрецедентен варварски акт", заяви Сашо Попов, председател на туристическо дружество в Русе. Той разказа, че Иван Томов и негови колеги от експедицията са извадили истински късмет, че по време на нападението не са били в базовия лагер.

„Случайност е, че графикът им тогава е бил да бъдат във височинните, горните лагери. Допреди няколко дни стояха всички в базовия лагер, имаше голям сняг и те стояха и чакаха да отмине снегът. Просто късмет. Имаме връзка през Фейсбук, те пишат всеки ден. С военен самолет са превозили част от групата в Исламабад. От експедицията, в която участва Иван, има един загинал алпинист, който е бил дежурен при палатките долу", обясни Попов.

Всички експедиции са прекратени, алпинистите са натоварени във военни самолети и откарани в Исламабад.

Очаква се Иван Томов да се завърне след около седмица. Той е русенец, на 28 години, а това беше третата му сериозна височинна експедиция за изкачване на 8-хилядник. Предишните две години той изкачи два седемхилядника Хан Тенгри в Киргизстан и Ленин в Памир.

Ето какво написал в профила си във Facebook Иван Томов около 17.00 ч. българско време:

„Експедицията приключи кърваво и трагично на 22 юни около 22.30 ч. Група от 15 маскирани мъже обкръжиха базов лагер (4200 м) и под дулото на автомати вързаха и изкараха всички в центъра на лагера. Единият беше пакистанец катерач от Хунга, него го пусна и той разказа впоследствие какво се случи. В лагера нея нощ бяха 3 украинци, 2 словака, 1 литовец и 4 китайци, плюс обслужващ персонал пакистанци. Обраха на всички парите, часовниците и всички ценности. После ги наредиха в редица, завъртяха ги с гръб и ги екзекутираха с откос в главите и после контролен. Обявиха, че отмъщават за Бен Ладен и се представиха за талибани. Единственият убит пакистанец се оказа от Скарду и е бил сунит. Един китаец успя да избяга, сега е в болница, не е ясно състоянието му. Най-вероятно е дело на местни, представящи се за талибани шиити, с цел обир. И най-вероятно нашите пакистанци в кухнята са знаели за всичко. Защото през тази долина, започваща от 1600 м н.в. до базовия лагер прехода е поне 10-12 ч. минава през 2 села и няма как да мине такава шайка незабелязано. Никой не се обади след като са минали нагоре. Знаели са конкретно в кои палатки има хора, при все че бяха само 10 човека алпинисти, палатките над 50. Дойдоха от нищото и се изпариха, въпреки адекватната намеса на пакистанската армия. Вчера бяхме подложени на мародерство от страна на персонала в базовия лагер. Изчезнаха на всички парите и всички електронни устройства (моите липси-телефон, челник и други дреболии, парите носех в раницата със себе си нависоко). Ние извадихме късмет и бяхме в лагер 2 на 6100 м. Лавините и каменопадите не успяха да ни убият, направиха го някакви болни мозъци, за които сме нищо повече от неверници и нашата пролята кръв им дава билет за извратения им рай. Почивайте в мир, приятели”.