Българки продавaт бебетата си, защото има купувачи
Българки продавaт бебетата си, защото има купувачи / netinfo

Българки от ромски произход продават бебетата си във Франция, защото има купувачи, обясни пред съда в парижкото предградие Бобини един от организаторите на трафика, съобщава в репортаж от съдебното заседание в. "Монд" в електронното си издание.

Подсъдимият Абдел Галул оспори по този начин твърденията на един от обвиняемите, че чул случайно две жени да си говорят на неговия език как искали да продадат бебе. Става дума за 83-годишния френски циганин Жан Галю с над 100 внуци и правнуци, който купил българско бебе, за да го подари на една от внучките си.

Тинка Георгиева, една от организаторките на трафика с български бебета, разказа, че дядото десетки пъти идвал в циганския лагер в Обервилие, за да пита има ли бебе за продан. Пред съда Георгиева призна, че редовно е водила във Франция българки от ромски произход в напреднала бременност, но "само когато имало поръчка".

В. "Монд" разказва накратко и за съдбата на новороденото, купено от Жан Галю. То било кръстено Пепеляшка. "Тя е истинска принцеса", казал пред съда дядото-купувач. "Тя ще стане християнка, ще се научи да чете и да пише. Ако беше отраснала другаде, може би щеше да гладува, да студува и да проси милостиня", изтъкнал той.

Жан Галю "подарил" Пепеляшка на семейството на една от внучките си, което вече имало едно дете, но родено с увреждания поради кръвно родство между двамата родители. Осиновителите твърдят, че след появата на Пепеляшка състоянието на момиченцето им се подобрило.

Общо двайсет и три български бебета като Пепеляшка са продадени на бездетни семейства от френската циганска общност, припомня "Монд". Някои от тях са кръстени Ринго, Мервей (Чудо) и Мишел-Платини.