Българка осъдена за трафик на имигранти в Италия
Българка осъдена за трафик на имигранти в Италия / netinfo

Всекидневникът "Месаджеро" съобщава подробности около процеса срещу 48-годишната българка Нели Камаринова, която бе осъдена на 16 месеца лишаване от свобода за незаконен трафик на имигранти.

Според обвинението, през периода 2001-2002 г. българката вкарва нелегално в Италия 138 свои сънароднички и ги настанява на работа, свързана с гледане на възрастни хора, инвалиди или деца, както и като домашна прислуга. Услугата струва най-малко 500 евро на човек, се казва в информацията.

Нели Камаринова изгражда своя мрежа от контакти, използва клетъчни телефони и рекламни съобщения в местни български вестници. Действа в района на Рим и разположените северно от него общини Монтеротондо и Риети. При обиска в дома й полицията намира пари и документи, между които 140 фотокопия на паспорти.

В мотивировката на присъдата от една година и четири месеца затвор, произнесена от съда в Риети, се посочва, че са взети под внимание смекчаващи вината обстоятелства.

Същевременно обаче съдът констатира и прояви на "омерта" /закон на мълчанието, характерен за организираната престъпност/ в поведението на някои от свидетелките. Много жени се опитаха да защитят Камаринова и промениха показанията си, но по този начин единствено допринесоха за укрепване на достоверността на обвинителната теза, смятат съдиите. Една от свидетелките е предадена на прокуратурата по обвинение в лъжесвидетелстване.

Тази дейност е осигурила на обвиняемата най-малко 50 хиляди евро за една година. С голям професионализъм тя е изградила внушителна организация в състояние да осъществи връзка между десетки работодатели и граждани на страни извън ЕС, заключава "Месаджеро".