България предизвикала скандал в НАТО, издигайки кандидатурата на Паси
България предизвикала скандал в НАТО, издигайки кандидатурата на Паси / netinfo

България издигна публично кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО и откри състезанието за този пост по начин, който изненада мнозина дипломати от НАТО в Брюксел, предаде Франс прес. Един от тях потвърди пред АФП, че посланиците на 26-те страни членки са започнали неофициална и поверителна процедура за номиниране за кандидати на 27 януари. Той обаче нарече доста необичаен българския ход, "който е в разрез с традицията на запазване на дискретност". Цитираният дипломат допълни, че практиката е първо да се направят сондажи в столиците на страните от НАТО.

България предизвика дипломатически скандал в НАТО, издигайки официално кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на пакта, предаде ИТАР-ТАСС. Руската агенция цитира неназован дипломатически източник от Алианса, според когото в НАТО има "традиция за поверително обсъждане на кандидатурата за генерален секретар". По думите на източника вътрешното обсъждане на този въпрос е започнало преди около седмица на равнище посланици. Дипломатът изрази съжаление от "несполучливия и неудобен" ход на правителството в София, допълва ИТАР-ТАСС. "Опасявам се, че през следващите месеци ни очаква неизбежна политизация на този процес", казал цитираният от агенцията източник от Алианса, който добавил, че съперничеството между кандидатите за генерален секретар "едва ли ще съдейства за подобряване на облика на алианса".

„С решението на правителството за издигане на българска кандидатура за поста на генерален секретар на НАТО страната дава заявка и показа наистина сериозните си намерения към работата в Алианса” – това заяви в коментар за БТА председателят на парламентарната комисия по външна политика Соломон Паси. „Изпитвам удовлетворение, че България реши да издигне кандидат”, добави той. Според него всяка българска кандидатура трябва да се позиционира като регионална и представителна за Балканите, за новите страни в НАТО и за региона на Черно море и Кавказ.