България падна до 80-о място по свобода на медиите за година
България падна до 80-о място по свобода на медиите за година / Sofia Photo Agency, архив

Организацията „Репортери без граници" огласи редовния си годишен доклад за 2011-2012 г. за свободата на медиите в света, според който България за една година се е сринала от 70-о на 80-о място. На първо място традиционно е Финландия, последна е Еритрея.

Проблемът със свободата на словото в България се коментира и от много посланици у нас на страните членки на Европейския съюз. Дори новата американска посланичка Марси Рийс, която е в София само от няколко месеца, в едно от първите си интервюта споменава, че знае за оказан политически и икономически натиск върху български журналисти. "За да избегнат този натиск, те си налагат самоцензура", изтъкна посланикът.

Според индекса на Репортери без граници от 2009 г. страната ни трайно върви надолу по свобода на медиите: 2009 г. - 68; 2010 г. - 70; 2011-2012 г. - 80. Свободата на медиите повече от всякога е проблем за балканските страни, които искат да се присъединят към Европейския съюз, но изпитват негативните ефекти от икономическата криза.

"В рамките на Европейския съюз индексът продължава да отразява ясно обособено разминаване между страни като Финландия и Холандия, които винаги са били сред отличниците, и държави като България (80-то място), Гърция (70-то) и Италия (61-во). Тези държави продължават да не се справят с проблема за нарушаване на свободата на медиите в тях поради липса на политическа воля", се посочва в доклада, цитиран от БГНЕС.

Франция е дръпнала с 6 места нагоре - от 44 на 38, Испания е на 39-о място, а Румъния - на 47-о място.

Няколко европейски страни са далеч зад останалите държави на Стария континент, констатират Репортери без граници. Например, „смазването" на протестите в Беларус след преизбирането на президента Александър Лукашенко отпрати страната с 14 позиции надолу - на 168 място. Турция, която се рекламира като модел за развитие в региона, отстъпва също с 10 места надолу и е на 148-о място. Забравяйки за политическите реформи, юридическата система на Анкара предприе вълна от арести на журналисти, която е без прецедент в новата история на страната от времето на управлението на военните.

Според авторите на проучването индексът от тази година за повечето страни не е повлиян от драматични политически събития и дава по-добро отражение на подхода и намеренията на правителствата по отношение на свободата на медиите в средно- и дългосрочен порядък.