България на 38-о място по равенство на половете
България на 38-о място по равенство на половете / снимкa: sxc.hu

Исландия и още три скандинавски държави са начело в класацията за равнопоставеност на половете и равно участие на жените в политиката, икономиката, здравеопазването, образованието, както и в други области. Класацията е изготвена от Световния икономически форум и се съдържа в доклад за равнопоставеността на половете по света, публикуван днес, предаде Ройтерс.

България заема 38-о място, след Молдова и Естония, а миналата година беше на 36-о място.

Исландия миналата година беше на четвърто място в класацията, но тази година се изкачи на лидерската позиция въпреки икономическата криза, която я разтърси и доведе до смяна на правителството.

На второ място е Финландия, запазила позицията си от миналата година. Трето е Норвегия, която е паднала от първото място от миналата година. На четвърто място е Швеция, която бележи спад с едно място в сравнение с миналата година.

В челната десетка на страните, в които равнопоставеността между жените и мъжете е най-голяма, са Нова Зеландия, Южна Африка, Дания, Ирландия, Филипините и  Лесото, заемащи съответно от 5-о до 10-о място.

САЩ са на незавидната 31-а позиция, със спад с четири пункта в сравнение с миналата година, пише БТА. В подкатегорията на доклада за равнопоставеност на половете в политическата сфера и за поверяване на отговорни постове на жени, в която Исландия отново е начело, САЩ са на 61-о място, отново със спад от четири пункта в сравнение с миналата година.

Последното място заема Йемен, предшестван от Чад и Пакистан.