България и САЩ са стратегически партньори, според Станишев и Буш
България и САЩ са стратегически партньори, според Станишев и Буш / снимкa: Sofia Photo Agency

Българският министър-председател Сергей Станишев се срещна в Бостън с представители на бостънския клон на Американския еврейски комитет (АЕК).

Той констатира, на първо място, новото, безпрецедентно високо равнище на българо-американските отношения, като цитира оценките за състоянието им на българския президент Георги Първанов и на президента на САЩ Джордж Буш. Станишев допълни, че при срещата си с Буш двамата са били единодушни, че България и САЩ в момента са "стратегически партньори" и действат съвместно по редица въпроси както в глобален, така и в регионален мащаб.

Премиерът открои значението на стогодишнината от независимостта на България, период, през който страната е извървяла дълъг път и въпреки проблемите има всички основания да бъда горда с постиженията си. Той припомни и гласуваната от американския Конгрес резолюция по този въпрос.

Сергей Станишев постави ударение и върху уникалния етнически модел, осигуряващ съвместно същетвуване на хора от различни етноси и религии в България. Той подчерта, че именно тази толерантност е довела до спасяването преди 65 години на българските евреи от депортация по време на Втората световна война.

Министър-председателят и събеседниците му обсъдиха и редица международни въпроси. За близкоизточния мирен процес Станишев подчерта, че сигурността на Израел е неотменима предпоставка за успеха му. Той изрази и позицията на ЕС, към която България се присъединява изцяло, че пълноценни отношения с Иран са невъзможни докато не бъде окончателно решен въпросът с ядрената програма.

Конфликтът Грузия-Русия също беше тема на разговора. Премиерът подчерта подкрепата на България за атлантическата ориентация на Грузия, реформата на нейната армия и приемането на плана й за действие с НАТО. Той обаче добави, че Тбилиси също трябва да докаже способността си да решава проблеми със съседите си по мирен начин и заяви, че години на преговори са по-добри от дори само един ден на военни действия. Станишев изрази позицията на България, че е необходимо трайно решение на проблема, за което мирният план от шест точки, подкрепен от ЕС, е само предпоставка и добро начало, но не и краен резултат. Необходимо е да се изработи принципен подход към всички сепаратистки тенденции, защото ако няма такъв, винаги ще има групи, които ще се възползват от един или друг момент, за да дестабилизират региона, изтъкна премиерът.

Тема на обсъждане бе и европейската енергийна сигурност. Сергей Станишев запозна партньорите си от АЕК с предстоящата среща на високо равнище през пролетта на следващата година по тези въпроси, която ще се състои в София.

Министър-председателят говори и пред инвестиционен бизнес форум в бостънския Харвард клуб.